Terug

Basistraining Oplossingsgericht Werken

19 en 20 september 2023

30 november en 1 december 2023

21 en 22 maar 2024

Oplossingsgericht Werken stelt mensen in staat hun eigen oplossingen te vinden. Oplossingen die werken omdat die bij hen passen en omdat ze aanzetten tot het zetten van concrete, haalbare stappen. Als je oplossingsgerichte gesprekken voert, geef je de ander de ruimte om zichzelf te zijn, het vertrouwen dat die in huis heeft wat er nodig is en de helderheid en de energie die helpen om in beweging te komen. Er zijn immers altijd meer oplossingen dan problemen.

In deze tweedaagse training staan de grondhouding en de uitgangspunten van het Oplossingsgericht Werken centraal. Je merkt hoe fundamenteel anders deze manier van werken is. Je leert aansluiten en te werken met de kracht van de ander. Dat activeert en geeft energie. Je raakt ook vertrouwd met de belangrijkste elementen van de oplossingsgerichte gespreksvoering, zoals oplossingsgerichte coaching, de 7 stappendans, gebruik van de wondervraag en de schaalvraag. Na het lezen van de literatuur is de basistraining meestal een eyeopener: ‘zó werkt het dus!’

De training zit boordevol leuke en nuttige oefeningen die zorgen dat je Oplossingsgericht Werken ècht in de vingers krijgt. Zo wordt het meer dan een techniek. Je maakt het je echt eigen. Daarbij betrek je het geoefende direct op jouw eigen (werk-)situatie. Je hebt hier dan ook direct na de training al profijt van.

Inhoud van deze training

- Principes en uitgangspunten Oplossingsgericht Werken
- Oefenen van de Oplossingsgerichte grondhouding: Not Knowing, Leading from behind,
  Blijf aan de oppervlakte
- Doelen stellen en toekomstgerichtheid
- Analyseren van hulpbronnen en sterke punten: zet de ander in zijn kracht
- Complimenteren: gericht positief bekrachtigen
- Flow-chart: uitgaan van een probleem of van een beperking
- Interactiematrix en relatietypen: inspelen op de ander en omgaan met weerstand
- Het stellen van de juiste vragen
- Werken met de schaalvraag: inzoomen op verschillen die het verschil maken


Verplichte literatuur
Deelnemers ontvangen 2 boeken over Oplossingsgericht Werken. Het is voor sommige deelnemers prettig, maar niet noodzakelijk om die voorafgaand aan de training te bestuderen. 

De basistraining omvat 5 dagdelen. Dit is een tweedaagse, met een avondprogramma, lunch, diner en overnachting. De training wordt gegeven op locatie in de oude binnenstad van Zutphen.

trainer:  Bart van Loon
tijden:   Dag 1 van 9.30 tot de volgende dag 17.00 uur
kosten:  € 1.095,00 (all in)

Annuleringskosten: binnen 14 dagen na inschrijving: kosteloos; tot 30 dagen vóór aanvang van de training: € 75,00; tot 1 week vóór aanvang: 50%; 1 week vóór aanvang: 100% van de kosten. Vervanging is altijd mogelijk.


Voor de Basistraining Oplossingsgericht Werken is geen voorafgaande oplossingsgerichte scholing vereist. Deze training vormt tevens de start van de opleiding Oplossingsgericht Coachen en de opleiding Oplossingsgericht Leidinggeven en geeft toegang tot alle afzonderlijke modules van deze opleidingen en ook tot het vervolgaanbod.

Terug
Meer weten? Neem gerust contact met ons op:
Contact

Gerelateerd

Onderwijs Zorg Overheid Coach Professional Oplossingsgericht Werken

Opleiding Oplossingsgericht Coachen

Onderwijs Zorg Overheid Leidinggevende Professional Oplossingsgericht Werken

Opleiding Oplossingsgericht Leidinggeven