Impuls Logo
 
 


De Vertrouwensmeter
Wat gaat er allemaal wl goed?
Oplossingsgerichte Werkvormen
Morgen is alles anders
Oplossingsgerichte Kritiek
Kwaliteiten-Stoelendans
Teamveerkracht versterken
Een Sturend Gesprek
Een Kind Doet de Was
Vergaderen wordt weer leuk
Maak van een probleem een wens
Eenvoudig Doen Wat Werkt
Recept voor Succes
Het 'Albert' Model
Film & Video
Wat is Oplossingsgericht Werken?
Boeken en Artikelen
Principes van OG Werken
Recept voor Succes

 

De meeste mensen die het leuk vinden om te koken, bewaren hun beproefde recepten in hun kookschrift. Recepten waar ze trots op zijn en die ze best willen delen, als je er maar om vraagt. Onder die recepten zitten pareltjes, zelf bedacht of zelf ook weer van iemand anders geleerd. Zo'n recept is dan in het gebruik beproefd en geperfectioneerd.

Met deze metafoor deelden we op een regiodag bij een klantorganisatie receptkaarten uit. Er was bij die organisatie heel wat veranderd en de medewerkers waren daar lang niet allemaal tevreden mee. We nodigden de medewerkers uit om op de achterkant van de receptkaart te schrijven op welke manier zij in het afgelopen jaar, ondanks alles, tóch succes hadden weten te boeken. Aan het eind van de dag verzamelden we in een grote pan alle Recepten voor Succes. Ze werden gebundeld en in boekvorm uitgebracht.

Deze werkvorm is een voorbeeld van 'als iets werkt, leer het aan een ander,'  één van de principes van Oplossingsgericht Werken. Het is ook een bijzonder gebruik van de copingvraag: "ondanks dat de omstandigheden voor jou zo lastig zijn, hoe slaag jij erin om het vol te houden, zelf resultaat te boeken?" Deze vraag brengt de ander weer terug naar zijn of haar kracht en kwaliteit. Vandaaruit kun je weer kijken naar de toekomst en de nieuwe uitdagingen die wachten.

De informatie die met deze werkvorm wordt losgemaakt, vertelt de leiding en directie over de realiteit van de praktijk en geeft richting aan verdere ontwikkeling. Het is een luchtig bottom-up-proces, dat prima kan functioneren als feedback-lus. Op deze manier wordt de verborgen kennis aangeboord die in een organisatie verborgen zit, de zgn. tacit knowledge, het is de kennis van mensen die in de praktijk manieren hebben gevonden om succes te boeken. En waar anderen nu hun voordeel mee kunnen doen. Zo neem je een kijkje in de keuken van collega's!


info@impulsorganisatieadvies.nl | contact | copyright 2018 | webdesign by www.ramdath.com