Terug

Bij jezelf blijven

Kinderen reageren vaak snel en willen meedenken. Dit hangt samen met hun hersenontwikkeling en is dus ook passend bij de ontwikkeling. 

Aan ons om dit te begeleiden en ondersteunen. Het is namelijk wel belangrijk om dit te leren en op die manier af te stemmen op anderen. 

Impulsief gedrag (snel reageren) komt bij jonge kinderen best veel voor. Dat is op zich niet heel erg, maar het is niet handig als kinderen te veel op deze manier reageren. Kinderen die meteen reageren, luisteren vaak niet goed naar een opdracht. Ze vinden het moeilijk om rustig na te denken. Ze geven te snel een antwoord of slaan dingen over. 

 

-      Laat de kinderen meedenken en helpen

Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders en komen hierbij vaak met onverwachte oplossingen. Het is ook goed voor hun ontwikkeling en het helpt hen om beter met moeilijke dingen om te gaan. Weet daarbij dat kinderen meer geneigd zijn om mee te werken aan activiteiten die ze mee hebben verzonnen. Hiermee kun je met elkaar praten over wat belangrijk is in hoe te reageren, op welk moment etc. Kinderen maken prachtige analyses over hoe het anders en soms beter kan! 

 

-       Eerst denken, dan doen….

Soms reageren kinderen snel omdat ze niet goed geluisterd hebben. Hierdoor reageren ze meteen nog voordat ze überhaupt hebben geluisterd naar alles waar ze op moesten letten. Het is van essentieel belang om kinderen te leren instructies goed aan te horen en op te volgen en zelfs om ze even te vragen of ze kunnen herhalen wat je zojuist tegen ze hebt gezegd. Zorg ervoor dat ze alles helemaal goed begrepen hebben. Laat ze bijv. kort samenvatten wat ze zouden gaan doen. 

 

-       Het goede voorbeeld

Het helpt kinderen enorm als je zelf regelmatig het voorbeeld geeft door bijv. denkstappen hardop uit te spreken. Ik coach kinderen vaak met de termen Stop-Denk-Doe. Dit kun je gebruiken in een goed voorbeeld, als je je kind een opdracht geeft en hij/zij meteen wil beginnen en ook als hij/zij direct reageert. 

Het helpt kinderen extra als je de momenten benoemt waarop het WEL lukt! Dit komt beter binnen dan aan te geven wanneer het niet lukt.

 

Probeer dit soort dingen vooral spelenderwijs te doen! Kinderen zijn dan meestal wel bereid om mee te doen, het aan te gaan! Bij het doel “Let op jezelf, reageer minder op de ander” is het spelen van een spelletje waarbij je even moet nadenken: Vier op een rij, Kakkerlakkensalade, Regenwormen, Halli Galli & Set! 

Terug
Meer weten? Neem gerust contact met ons op:
Contact

Gerelateerd